Periodontoloji

Periodontoloji

Periodontal hastalıklar diş etlerini ve dişleri destekleyen diğer dokuları etkileyen iltihabi hastalıklardır. Yetişkinlerdeki diş kayıplarının %70'inden periodontal hastalıklar sorumludur.

Bu hastalıklar erken dönemde teşhis edildiğinde kolay ve başarılı bir şekilde tedavi edilebilmektedir. Diş eti hastalıklarının önlenmesi veya tedavisi; Ayrıca doğal dişlerin korunması, daha rahat çiğneme ve daha iyi sindirim sağlanması gibi başka faydaları da beraberinde getirir. Periodontal hastalıklar diş eti iltihabı ile başlar. Yani diş eti iltihabı periodontal hastalığın erken evresidir. Bu dönemde diş etleri kanar, kırmızılaşır ve hacim olarak büyür. Erken dönemde çok fazla rahatsızlık yaratmayabilir. Tedavi edilmezse hastalık periodontitise ilerleyebilir ve diş etlerini ve dişleri destekleyen alveol kemiğinde geri dönüşü olmayan hasara neden olabilir. Periodontitis, periodontal hastalıkların daha ileri bir aşamasıdır. Dişleri destekleyen diğer dokularla birlikte alveol kemiğinde de hasar meydana gelir. Diş ile diş eti arasında bir "periodontal cep" oluşur. Periodontal cebin varlığı enfeksiyonun lokalizasyonunu ve hastalığın ilerlemesini kolaylaştırır. Hastalık ilerledikçe dişler gevşemeye başlar ve hatta çekilmeleri gerekebilir.

Diş eti hastalığının belirtileri nelerdir?

Diş eti hastalığının birçok belirtisi vardır; Diş fırçalama sırasında diş eti kanamaları Kırmızı, şiş ve hassas diş etleri Dişlerden kolaylıkla ayrılabilen diş etleri çekilmesi Dişler ile diş eti arasında iltihabi akıntılar Gevşemiş veya birbirinden giderek uzaklaşan dişler (dişler arasında boşluk oluşması veya mevcutların artması) Boşluklar) Isırma sırasında alt ve üst dişler arasındaki ilişkinin değişmesi Protezlerin uyumunda kısmi değişiklik, bozulma. Sürekli kötü nefes. Ancak periodontal hastalık hiçbir belirti vermeden ileri aşamalara ulaşabilir. Bu nedenle düzenli aralıklarla diş hekimine gitmek son derece önemlidir.

Diş eti hastalığının nedeni nedir?

Diş eti hastalıklarının en önemli nedeni dişlerin üzerinde biriken "bakteriyel diş plağı" adı verilen yapışkan ve renksiz film tabakasıdır. Günlük fırçalama ve diş ipi kullanımıyla diş plağının uzaklaştırılması sağlıklı bir ağız için temel bir gerekliliktir. Plak dişlerden etkili bir şekilde temizlenmezse diş taşı veya tartar olarak bilinen düzensiz ve geçirgen bir yapıya dönüşür. Plaktaki bakterilerin salgıladığı zararlı ürünler diş etlerinde tahrişe neden olur. Bu ürünler nedeniyle diş etini dişe sıkı bir şekilde bağlayan lifler tahrip olur, diş eti dişten uzaklaşır ve periodontal cep oluşur. Bu, bakterilerin ve ürünlerinin daha derin dokulara taşınmasını kolaylaştırır. Hastalık ilerledikçe cep derinleşir, bakteriler daha derine doğru hareket eder; Kemiğe doğru ilerler ve dişi destekleyen alveol kemiğinde yıkım başlar. Hastalık tedavi edilmezse dişler zamanla sallanır ve hatta çekilmeleri gerekebilir.

Diş eti hastalığı nasıl önlenir?

Periodontal hastalıkların önlenmesinde en önemli görev bireyin kendisine düşmektedir. Dişleri sağlıklı bir durumda tutmak için, günlük ağız bakımı prosedürleri (fırçalama ve diş ipi kullanımı) yoluyla bakteriyel diş plağının uzaklaştırılması gerekir. Diş hekimini düzenli olarak ziyaret etmek de aynı derecede önemlidir. Günlük ağız bakımı prosedürleri diş taşı oluşumunu en aza indirebilir ancak tamamen engelleyemeyebilir. Mevcut diş plağı ve/veya tartarın uzaklaştırılması için diş fırçası, diş ipi veya diğer temizlik araçlarının ulaşamadığı bölgelerin diş hekimi tarafından değerlendirilmesi gerekir.

Diş eti hastalıklarının tedavisi nedir?

Diş eti hastalıklarının erken evrelerdeki tedavisi, dişlerdeki yapışıklıkların (plak ve tartar) uzaklaştırılması ve düzgün bir kök yüzeyinin sağlanmasını içerir. Bu işlem diş etlerinde iltihaba neden olan bakteri ve tahriş edici maddelerin uzaklaştırılmasını sağlar. Genellikle bu tedavi diş etinin tekrar dişe uyum sağlaması veya diş etinin küçülerek cebin ortadan kalkması için yeterlidir. Diş eti hastalığının erken evrelerindeki vakaların çoğunda, diş taşı temizliği, plağın uzaklaştırılması ve pürüzsüz bir kök yüzeyinin sağlanması sonrasında günlük etkili ağız bakımı başarılı bir tedavi için yeterlidir. Daha ileri vakalarda cerrahi tedavi gerekebilir. Bu tedavinin amacı dişleri çevreleyen derin periodontal ceplerdeki diş taşlarını temizlemek, cebi küçülterek ortadan kaldırmak ve pürüzsüz bir kök yüzeyi sağlamak, daha kolay temizlenebilir bir diş eti formu oluşturmaktır. Periodontal tedavi sonrasında hastalar diş hekimi tarafından düzenli olarak muayene edilmeli, plak kontrolü yapılmalı ve yeni diş taşı birikimleri ortamdan uzaklaştırılmalıdır. Ancak şunu unutmamak gerekir; Periodontal tedavi ile elde edilen başarıyı sürdürmek için hiçbir prosedür, günlük ağız bakımı prosedürlerinin etkin bir şekilde uygulanmasından daha faydalı olamaz.

info@bucadent.com.tr

E-Mail
Whatsapp Chat
Merhaba size nasıl yardımcı olabiliriz?